Begeleiding

Voor elke nieuwe bewoonster geldt een proefperiode van een maand. Als zich hierbij geen problemen voordoen, kan ze zes maanden blijven, indien nodig kan dat langer zijn. Er is in het huis geen woonbegeleider of gastvrouw, de vrouwen wonen zelfstandig. Wél is er gedurende twee dagen per week een coördinator aanwezig. Ook is er een huisoverleg waarin huishoudelijke taken verdeeld worden tussen de vrouwen onderling en waarbij eventuele  problemen besproken worden. Elke vrouw krijgt ook een buddy toegewezen, die helpt de bewoonster en haar kinderen helpt waar mogelijk.

Wat doet een buddy zoal?

Elke bewoonster heeft binnen onze stichting een vaste contactpersoon. Die haar begeleidt waar nodig in ons opvanghuis in Amsterdam Zuid-Oost. Naast de hulp van de coördinatoren heeft de vrouw hierdoor ook een persoon die zich echt op haar (en haar kinderen) focust.

De werkzaamheden bestaan uit het luisteren naar de bewoonster: Hoe gaat het met haar? Hoe gaat het met de kinderen? Wat doen ze? Waar lopen ze tegenaan? Wat zouden ze willen doen? Kijken waar je kan helpen, met als doel om haar zelfstandig haar weg te laten vinden, een eigen netwerk op te bouwen. Ook kan het zijn dat je meegaan met officiële gesprekken met bijvoorbeeld de school, een arts of een instantie. Ook ondernemen buddy’s soms iets leuks met de vrouw of met haar kinderen. Soms zitten ze jarenlang in procedure en is het fijn om wat afleiding te hebben. Iemand die echt even naar je luistert kan al zoveel goed doen!

Verder vindt het Harriet Tubman Huis het belangrijk dat de vrouwen die bij ons wonen empowered worden. Vaak is de toekomst onzeker, maar kunnen we werken aan bepaalde vaardigheden en het leren van de taal. Dit proberen we zo persoonlijk mogelijk vorm te geven. Begeleiding bieden is maatwerk.

Ook buddy worden? We hebben nog een aantal vacatures openstaan via de Vrijwilligers Centrale Amsterdam.

VCA- Harriet Tubman Huis